lördag 5 januari 2013

Vissa mäklare är riktiga myglare

Jag förstår inte hur vissa mäklare vågar mygla när det gäller detaljer kring en bostadsförsäljning, bara för att klämma ut några extra tusenlappar ur köparen och få sig tillgodo några extra hundralappar själv. Tänker de inte på sitt rykte? Speciellt nuförtiden när det finns sociala medier där man snabbt kan sprida information, good or bad...

Själv råkade vi ut för "garderobstricket" när vi nu köpte lägenhet. På ritningen var det utritat en garderobsvägg i ett av sovrummen. Vi trodde naturligtvis att garderoberna då var inkluderade eftersom de fanns med på ritningen. Men nähä. Vid kontraktskrivningen säger säljaren att garderoberna inte ingår. "Nej de är ju inte inritade enda intill väggen i ändarna på ritningen" säger mäklaren snabbt. Jag och F kände oss snuvade på kakan, men vi bråkade inte, utan insåg bittert att vi naturligtvis borde frågat mäklaren tidigare ifall garderoberna ingick. (Jag vet inte om garderober är att räkna som fast egendom som det är i byggnader enligt Jordabalken. En lägenhet är ju ingen byggnad.)

Några dagar senare får vi ett brev (som vi bestämt) om saker som säljaren ville överlåta till oss. Bland annat lite byggmaterial på vinden, gardinstänger, en tjock-TV mm. Dessutom vill de sälja garderobsväggen till oss, för 15.000 kr, halva nypriset, "som hittat". Jag trodde inte mina ögon. Vi hade ju trott att de behövde ha med sig garderoberna till sitt nya boende, att det var därför de inte ingick, men nu kändes det som om de bara ville klämma ur oss lite mer pengar, garderoberna var de inte intresserade av för egen del. Och mäklaren var helt med på det. Så jävla sniket!

En sak är säker, vi är inte intresserade att köpa garderoberna för så mycket pengar. Då köper vi hellre nya på IKEA och monterar själva. Så nej tack.

Och nu frågar väl ni, vem var mäklaren? Nej, jag säger inget än, kanske säger jag det inte alls. Nu ska vi först få tillträde, sen får vi se om jag berättar. Det viktiga för mig är att berätta ATT sånt här kan hända så att ni läsare undviker det.



PS Kan ju tilläggas att säljarna inte var nöjda med det pris de fick för lägenheten, kanske var det därför de ville ha ut mer. Men jag förstår inte att mäklaren kan vara med på noterna.

5 kommentarer:

Lisa sa...

Jo, sådana både mäklare och säljare har vi mött.
Hoppas allt går bra trots allt.
Kram Lisa

Katarina sa...

Fy vad trist med sådana människor! Ni gör helt rätt som inte går med på ett köp, och för de pengarna får man splitternya garderober, där man dessutom kan välja inredning. Min erfarenhet är också att mäklaren är på säljarens sida eftersom det är därifrån han/hon får betalt. Lycka till med flytten!

Anonym sa...

Tror att mäklaren och säljaren gjorde fel som nekat er garderoberna om de var inriktade i visningsprospekten?. Enligt "god fastighetsmäklarsed" ska ett visningsprospekt vara korrekt. Ritas en garderob in och inget anges i visningsprospekten ( tex att avvikelser kan förekomma eller att garderoberna ej ingår) kunde ni varit tysta, köpa lägenheten och efter köpet blivit genomfört sagt att ni förväntat er att garderoberna ingick och krävt värdet av förlorade garderober på antingen säljaren eller mäklarens försäkring. Kontakta Fastighetsinspektionen (tidigare namn Fastighetsmäklarnämnden. Dessa prickar mäklare som ej följer god sed) och ARN om vad som gäller! Reklamationer har man rätt att göra, men ni skulle inte ha frågat mäklare och säljare innan köpet då de nu kan hävda att ni blivit informerade före köpet. Lycka till!/ Peter

Anonym sa...

Kontakta Fastighetsinspektionen (tidigare Fastighetsmäklarnämnden) och ARN. En mäklare får inte lämna ut korrekta visningsprospekt till köpare. Är garderoberna inriktade i prospektet och det ej nämnts i prospektet att de ej ingår eller att viss avvikelse kan förekomma har mäklaren antagligen brutit mot god fastighetsmäklarsed och då kan ni eventuellt kräva pengar på mäklarens försäkring.
Lycka till! // Mattias

KIA sa...

Tack för tipsen! Det är inte solklart vad som gäller för bostadsrätter. Fast egendom är inte definierad som vid husköp. Men vi ska dra lite i det och se ifall vi kan få någon ersättning.