tisdag 22 mars 2016

Kärt återseende

Efter att jag varit och klippt mig smet jag in i Domkyrkan för att tända ett ljus till minne av farmor, farfar och mormor. Jag fick sedan en ingivelse att gå ned i kryptan där det visade sig att de hade en utställning med den kristna mystikern Violet Tengberg.

För drygt tjugo år sedan tog jag en läskurs i Religionspsykologi på Teologen. Jag valde då att studera just Violet Tengberg och hennes mystika upplevelser. Det var väldigt intressant. Men sen har jag väl inte funderat så mycket på henne.

Jag minns bara att jag sett 1 bild gjord av henne, och det var omslagsbilden på boken om henne av Anton Geels. Därför var det så fantastiskt att nu få se fler exempel på hur hon målade. Jag kände delvis igen mitt eget måleri i hennes, i alla fall det färgstarka. Hon målade ofta sina visioner, med mycket symbolik. Jag har ju inte haft några visioner förstås, men jag får ofta inre bilder som jag målar.

Hon skrev att förr levde människor i ett naturligare förhållande till det andliga. De skilde inte mellan det andliga och det jordliga. Tänk om man kunde lyckas med det.

Det var effektfullt med dessa målningar hängande i kryptans dunkel. Här är två av dem (tyvärr syns ju min blixt):

Inga kommentarer: